Academy of Chinese Martial Arts
Kung Fu

Wing Chun Art

Yip Man

Ο Yip Man ήταν ο πρώτος δάσκαλος πολεμικών τεχνών (κινέζικα: Sifu) που δίδαξε την κινεζική πολεμική τέχνη του wing chun ανοιχτά. Είχε αρκετούς μαθητές που αργότερα έγιναν δάσκαλοι πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένων του Bruce Lee.

 Ο Yip Kai Main ήταν ο τελευταίος μαθητής του Chan Wah-shun όταν ήταν 70 ετών. Γέννημα του Yip Oi Dor και της Ng Shui, ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά. Μεγάλωσε σε μια πολύ πλούσια οικογένεια στο Foshan, Guangdong, και έλαβε μια εξαιρετική παραδοσιακή κινεζική εκπαίδευση. Ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο Ip Kai Gak. Η μεγαλητερη του αδερφή ήταν η Ip Wan Mei και η μικρότερη αδελφή του ήταν η Ip Wan Hum. Βιογραφία

ipman

Όταν Yip Man ήταν στα δέκα τρία του χρόνια άρχισε μάθηση του wing chun από τον Chan Wah-shun. Εξαιτίας του γήρατος του δασκάλου του, ο Yip Man έπρεπε να μάθει πολλά από τις δεξιότητες και τις τεχνικές του από τον δεύτερο πρεσβύτερος μαθητή του δασκάλου του, τον Ng Chung-Sok Στα τρία χρόνια εκπαίδευσης του Yip Man ο Chan Wah-shun πέθανε. Μία από τις επιθυμίες του ήταν ο Ng να συνεχίσει να διδάσκει τον Yip Man. Στην ηλικία των 15 ο Yip Man μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ με τη βοήθεια Leung Fut Ting. Σε ηλικία δεκαέξι ετών, ο Yip Man φοίτησε σε σχολείο στο Κολέγιο του Αγίου Στεφάνου στο Χονγκ Κονγκ. Ήταν ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις πλούσιες οικογένειες και τους αλλοδαπούς που ζούσαν στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τους δύο γιους του Yip Man, ενώ βρισκόταν στο St. Stephen's o Yip Man παρενέβη όταν είδε έναν αστυνομικό να δέρνει μία γυναίκα.

 

Η ιστορία λέει ότι ο αστυνομικός προσπάθησε να χτυπήσει τον Yip Man ο οποίος χρησιμοποιείσαιyip2 τις πολεμικές τέχνες του για να χτυπήσει τον αστυνομικό με τη σειρά του, σε αυτό το σημείο ο Yip Man  και ο συμμαθητής του, έτρεξαν στο σχολείο. Ο συμμαθητής του λέγεται πως είπε αυτό το συμβάν σε έναν γηραιότερο άνθρωπο που ζούσε στην πολυκατοικία του. Ο Yip Man κλήθηκε να δεί αυτόν τον άνθρωπο και ρωτήθηκε για την πολεμική τέχνη που σπούδασε. Ο άνδρας ζήτησε τότε στον Yip Man να του δείξει τις 2 πρώτες forms  Siu Lum Tau και  Chum Kiu. Ο άνδρας τότε είπε στον Yip Man πως οι forms του δεν ήταν πολύ καλές. Ο Yip Man κλήθηκε να αγωνιστεί στο Chi Sau (μια μορφή εκπαίδευσης που περιλαμβάνει ελεγχόμενη επίθεση και άμυνα), το οποίο είδε ως μια ευκαιρία να αποδείξει ότι το Kung Fu του ήταν καλό, αλλά έχασε μετά από λίγα χτυπήματα. Αποδείχθηκε ότι ο γέρος ήταν ο πρεσβύτερος συμμαθητής του δασκάλου του Yip Man (και έτσι, από την πολεμική κινεζική παράδοση αυτό τον έκανε θείο του Yip Man), ο Leung Bik, γιος του δάσκαλου του δασκάλου του, Leung Jan. Μετά από αυτή την συνάντηση, ο Yip Man συνέχισε τα μαθήματα κατάρτισης του από τον Leung Bik. Στην ηλικία των 24, ο Yip Man επέστρεψε στην Foshan, έχοντας βελτιώσει πάρα πολύ τις ικανότητές του στο wing chun.

 

yip3

Στη Foshan, ο Yip Man έγινε αστυνομικός. Δεν είχε επίσημα κάποια σχολή wing chun, αλλά δίδαξε πολλούς από τους υφισταμένους του, τους φίλους του και τους συγγενείς του. Μεταξύ αυτών των άτυπων μαθητών, ο Lok Yiu, ο Chow Kwong-Yue, ο Kwok Fu, ο Lun Kai, ο Chan Chi-sun και ο Lui Ying ήταν από τους πιο γνωστούς. Ο Chow Kwong-yue λεγόταν ότι ήταν ο καλύτερος μαθητής μεταξύ των συνομηλίκων του, αλλά τελικά πήγε στο εμπόριο και άφησε τις πολεμικές τέχνες. Ο Kwok Fu και ο Lun Kai δίδασκαν δικούς τους μαθητές. Το wing chun στην Foshan και στην περιοχή Guangdong συνεχίστηκε κυρίως κάτω από αυτά τα δύο άτομα. Ο Chan Chi-sun πέθανε νέος, και Lui Ying πήγε στο Χονγκ Κονγκ, κανένας από αυτούς δεν είχε μαθητές.

 Ο Yip Man πήγε στο χωριό του Kwok Fu κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής. Επέστρεψε στην Foshan μετά τον πόλεμο, για άλλη μια φορά για να αναλάβει τη δουλειά ως αστυνομικός. Στο τέλος του 1949, αφού το Κομμουνιστικό κόμμα κέρδισε τον κινεζική εμφύλιο πόλεμο, ως αξιωματικός του Kuomintang, αποφάσισε να δραπετεύσει στο Χονγκ Κονγκ δίχως την οικογένειά του, όταν οι κομμουνιστές είχαν έρθει στην Foshan.

 Στο Χονγκ Κονγκ, άνοιξε μια σχολή πολεμικών τεχνών. Αρχικά, οι δουλειά ήταν κακή, επειδήyip4  συνήθως οι μαθητές του έμεναν μόνο για μερικούς μήνες. Μετακόμισε τη σχολή του δύο φορές, στην Hoi Tan Street στο Sham Shui Po, και στη συνέχεια στην Lee Tat Street στο Yau Ma Tei. Μέχρι τότε, ορισμένοι από τους μαθητές του ήταν αρκετά ικανοί να ξεκινήσουν τις δικές τους σχολές. Μεταξύ των πρώτων ήταν ο Leung Sheung, ο Lok Yiu, ο Chu Shong-tin, και o Wong Shun Leung.

 Μερικοί μαθητές και απόγονοι του Yip Man σύγκριναν τις δεξιότητές τους σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες στη μάχη. Οι νίκες τους σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες βοήθησαν στο να ενισχύσουν τη φήμη του Yip Man ως δάσκαλος.
 

 

 Το 1967, ο Yip Man και ορισμένοι από τους μαθητές του έφτιαξαν το wing chun Athletic Association του Χονγκ Κονγκ. Το 1972, ο Yip Man υπέστη καρκίνο του λαιμού και στη συνέχεια πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

 Μέσα σε τρεις δεκαετίες της σταδιοδρομίας του στο Χονγκ Κονγκ, καθιέρωσε ένα σύστημα κατάρτισης στο wing chun το οποίο τελικά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σειρά εκπαίδευσης του Yip Man:

 .Ng Mui
 .Yim wing chun
 .Leung Bok Chau
 .Leung Lan Kwai
 .Wong Wah Bo
 .Leung Yee Tei
 .Leung Jan
 .Chan Wah-shun
 .Yip Man