Academy of Chinese Martial Arts
Kung Fu

Wing Chun Art

Wong Shun Leung

 

wong1

Ο Wong ήταν από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος μελέτησε το wing chun kung fu υπό τον Yip Man και πιστώνεται με την εκπαίδευση Bruce Lee. Ο Wong αναφέρεται να έχει κερδίσει τουλάχιστον 60, ίσως και πάνω από 100, αγώνες δρόμου εναντίον πολεμικών τεχνών άλλων διαφόρων στυλ . Λόγω αυτής της φήμης του, έμεινε γνωστός ως «Gong Sau Wong (« Βασιλιάς των Χεριών που μιλούν »). Ο Wong κατέγραψε και μία εκπαιδευτική ταινία με τίτλο wing chun: The science of in-fighting.

 

Πρόωρη κατάρτιση στις πολεμικές τέχνες

Ο Wong αναφέρεται ότι είχε εκπαιδευτεί σε διάφορα στυλ πολεμικών τέχνών στα νιάτα του, κυρίως στο Tai Chi Chuan και στην πυγμαχία. Εγκατέλειψε την πυγμαχία, λόγω των δύο περιστατικών: ένα με τον τον προπονητή της πυγμαχίας και ένα με τον Yip Man. Το πρώτο περιστατικό συνέβη επειδή προφανώς ο Wong χτύπησε κατά λάθος τον προπονητή της πυγμαχίας του κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα. Ο θυμωμένος προπονητής του επιτέθηκε στα σοβαρά, μόνο για να τον χτυπήσει τελικά από Wong σε nock-out, το συμβάν προκλήθηκε ώστε ο Wong να εγκαταλείψει την πυγμαχία. Από μία άλλη άποψη, ωστόσο, ο Wong είπε ότι είχε νικήσει τον προπονητή του μποξ με τεχνικές wing chun: «Ήμουν σε φιλικό αγώνα με τον προπονητή μου και τον χτύπησα πολύ σκληρά, έγινε έξαλος και μου επιτέθηκε πολύ σκληρά αντίστοιχα. Αγωνίστηκα με wing chun και έφτασε στο σημείο της αιμορραγίας. Το μποξ είχε τελειώσει για μένα! ".

 

wong2

Το δεύτερο περιστατικό προήλθε από τη γοητεία του Wong που έβρισκε στις ιστορίες των θρυλικών μορφών του wing chun, όπως του Chan Wah Shun και Leung Jan. Το ενδιαφέρον αυτό οδήγησε τον Wong να ψάξει για ένα δάσκαλο wing chun. Οι φίλοι του μεγαλύτερου σε ηλικία αδελφού του, τον πήραν για να συναντηθεί με τον Yip Man. Σύμφωνα με μια εκδοχή των γεγονότων, αφού νίκησε τουλάχιστον δύο από τους μαθητές του Yip, ο Wong είχε έναν αγώνα με τον ίδιο τον Yip όπου και έχασε εύκολα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι αφού ο Wong αντιμετώπισε τον Lo Man Kam, ο Yip Po Ching νίκησε τον Wong. Σε κάθε περίπτωση, ο Wong εντάχθηκε στην ομάδα του wing chun και τελικά καλέστηκε να βοηθήσει τον Yip με τη διδασκαλία των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων του Bruce Lee. Ο Lee έγραψε κάποτε σε μια επιστολή προς τον Wong, "Ακόμα κι αν είμαι (τεχνικά) μαθητής του Yip Man, στην πραγματικότητα, έμαθα μου Kung-fu από εσένα.". Ο Wong πιστεύεται ότι είχε συνέχεια αυτήν την επιστολή στο πορτοφόλι του. Ίσως η πιο γνωστή επιστολή του Lee προς τον Wong είναι ατή στις 11 Ιανουαρίου 1970, η οποίο έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά ως παράρτημα σε ένα άρθρο από Wong.

 

 

Ιστορία

wong3Ο αγώνας του Wu και του Wong στο kung fu το 1957 σε έναν διαγωνισμό στην Ταϊβάν είναι η μόνη τεκμηριωμένη απόδειξη της συμμετοχής του Wong σε αγώνες, οι μόνες καταγραφές αγώνων beimo του Wong είναι από αυτόπτες μάρτυρες. Δεδομένου ότι ο αγώνες beimo πραγματοποιούνταν μυστικά, ο ηττημένος αρνούνταν συχνά τη συμμετοχή στον αγώνα, ή και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ισχυριστούν την νίκη μετά τον αγώνα. Για παράδειγμα, στον αγώνα μεταξύ του Ni Yuk Tong και του Wong, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τον αγώνα, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για το που έλαβε χώρα, πώς οι μαχητές πάλεψαν, και ο οποίος κέρδισε. Έτσι, πολλοί από τους μαθητές του Wong αναφέρονται σε αυτόν ως «έναν από τους μεγαλύτερους μαχητές του αιώνα" (δηλαδή, του 20ο αιώνα), εκείνοι που βρίσκονται εκτός της κοινότητας του wing chun αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητα αυτού του ισχυρισμού.

 

 

Η συμμετοχή του Wong, και οι απόψεις του σχετικά με τα τουρνουά αντανακλά την φιλοσοφία του σχετικά με τις πολεμικές τέχνες. Όταν ρωτήθηκε, "Έχετε αγωνισθεί σε οποιοδήποτε οργανωμένο τουρνουά με κανόνες;" ο Wong απάντησε, "Όχι στο μποξ. Όταν αγωνιζόμασταν, ήταν το μυστικό. Μπαίναμε σε ένα δωμάτιο, η πόρτα έκλεινε και δεν υπήρχαν κανόνες. Η κυβέρνηση δεν τους επέτρεπε. Ηταν παράνομο, αλλά δεν μας ενδιέφερε. Αγωνιζόμασταν μέχρι τελικής πτώσης. ". Όταν ρωτήθηκε, "Μήπως έχετε σκεφτεί ποτέ να αγωνιστείτε σε μαχητικά σπορ;", Ο Wong απάντησε, "Πάντα μου άρεσε η πυγμαχία, μου αρέσουν τα πάντα γύρω από κάθε πάλη, αλλά το είδος μου για την πάλη της δεν είναι η εκδοχή του αθλητισμού, είναι πραγματική πάλη όπου δεν υπάρχουν κανόνες."
 

 

brucelee

 

 

Σειρά εκπαίδευσης του Wong Shun Leung:    wong4

 •Ng Mui
 •Yim Ving Tsun
 •Leung Bok Chau
 •Leung Lan Kwai
 •Wong Wah Bo
 •Leung Yee Tei
 •Leung Jan
 •Chan Wah-shun
 •Yip Man
 •Wong Shun Leung