Academy of Chinese Martial Arts
Kung Fu

Eagle Claw System

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ.... ΓΡΗΓΟΡΟ..... ΠΛΗΡΕΣ.... ΔΥΝΑΜΙΚΟ.... ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ....

Tο βόρειο ‘Νύχι Του Αετού’ συγκαταλέγεται μεταξύ των σπάνιων τεχνών του Kung Fu.Είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητα, τη πληρότητα και την σπάνια ομορφιά του. Οι χαρακτηριστικές και πανίσχυρες τεχνικές γραπωμάτων του, που εξελίχθηκαν για επιθέσεις σε ζωτικά σημεία πίεσης, σπάσιμο οστών και σκίσιμο των μυών, καθιστούν το ‘Νύχι Του Αετού’ ενα αποτελεσματικό και ιδιαίτερα δυναμικό στυλ του Kung Fu.

   

Ο Αετός θεωρείται ο βασιλιάς των αιθέρων. Με τα δυνατά κοφτερά του νύχια και τον αδάμαστο νου ενός άγριου αρπακτικού, μπορεί να σκοτώσει σχεδόν κάθε άλλο ζώο ανεξαρτήτως μεγέθους και δύναμης. Αντιλαμβάνεται και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί την δύναμη του ενώ οι κινήσεις είναι απαλές, γρήγορες, εύστροφες και τέλεια συντονισμένες. Καθώς κάποιος παρατηρεί την εκπαίδευση μαχητών του συστήματος αυτόματα του έρχονται στο μυαλό συγκρίσεις με το συνονόματο. Όπως ο αετός πετά ψηλά, με φαινομενικά αβίαστη χάρη, ο μαχητής στο νύχι του αετού θα νικήσει τον αντίπαλο του λακτίζοντας ψηλά, σαρώνοντας τα ποδιά του αντίπαλου και εκτελώντας ακροβατικές δεξιοτεχνίες. Όπως ο αετός κατεβαίνει πάνω από το θύμα του και επιτίθεται με τα παντοδύναμα νύχια του ο μαχητής στο ‘νύχι του αετού’ βασίζεται στην ανώτερη δύναμη γραπωμάτων του για να επικρατήσει του αντίπαλου του.
 

 


Η Γένεση
Το νύχι του αετού χρονολογικά τοποθετείται κατά το τέλος της νότιας δυναστείας των ‘Sung’. Την περίοδο εκείνη, η Κίνα κάτω από την ηγεμονία του βασιλιά Go Chung δέχτηκε την εισβολή της χρυσής στρατιάς των Μογγόλων. Επικεφαλής της αντίστασης των ‘Sung’ ήταν ένας μεγαλοφυής στρατηγός με το όνομα Yeuh Fei (Ngok Fei στα Καντονέζικα). Εκπαιδεύοντας τους στρατιώτες του με τις τεχνικές μάχης που διδάχθηκε στο μοναστήρι των Sil lum από τον μοναχό με το όνομα Jow Tong ο Ngok Fei σύντριψε τους Μογγόλους εισβολείς. Έγινε γνωστό πως ο Ngo Fei και το στράτευμα του χωρίς καμία βοήθεια κατάφεραν να υπερασπισθούν τη μισή χώρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τεχνικές μάχης του να αποκτήσουν μεγάλη φήμη σε ολόκληρη την Κίνα σαν οι ‘108 τεχνικές κλειδωμάτων’ ή ‘χέρι του αετού’. Μετά τον θάνατο του Ngok Fei το σύστημα βρήκε τον δρόμο του πίσω εκεί που γεννήθηκε στο μοναστήρι Siu Lum.


 Στο μοναστήρι οι 108 τεχνικές μεταβιβάσθηκαν στις επόμενες γενεές στην ίδια μορφή που τις ανέπτυξε ο Ngok Fei. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ming (1368-1644) το σύστημα γνώρισε μια σημαντική αλλαγή. Οι 108 τεχνικές διδάχθηκαν σε έναν καλόγερο ονόματι Li Chuen μεγάλο δάσκαλο του Faan Tzi. Αυτός συνδύασε τις σπάνιες τεχνικές από το ‘νύχι του αετού’, του στρατηγού Ngok (ying jow), που βασικά απαρτίζονταν από τεχνικές χεριών με το δικό του σύστημα (Faan Tzi). Αυτή η μεταμόρφωση είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου συστήματος το οποίο περιελάμβανε τεχνικές γραπωμάτων, κλειδωμάτων, ανατροπών και πνιγμού, σε συνδυασμό με δυνατά λακτίσματα, σαρώματα ποδιών, μάχη εδάφους και ακροβατικά. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο σύστημα πολύπλευρο,πλήρες και θανατηφόρο. Tο γνωστό σε όλους Ying Jow Pai Faan Tzi Moon η αλλιώς ‘βόρειο νύχι του αετού’.


Το επόμενο σημαντικό όνομα στην ιστορία του Eagle claw kung fu είναι ο Toa Gai από όπου αρχίζει η άμεση καταγωγή του συστήματος. Από τον Τοa Gai το σύστημα πέρασε στον Far Shing ο οποίος με τη σειρά του πέρασε το σύστημα στον Lau Shu Chun ένας περίφημο δάσκαλο ιδιαίτερα γνωστό στην βόρεια Κίνα για τις ικανότητες του στο κοντάρι .Ο Lau Shu Chun δίδαξε τον ανιψιό του Lau Shing Yao ο οποίος δίδαξε τον τρίτο υιό του Lau Kai Man και τον υιό της αδερφής του Chan Tzi Ching. Στην σύγχρονη ιστορία το σύστημα πέρασε στους Lau Fat Man (μαθητής του Lau Kai Man που δίδασκε στη σχολή Fat Shen της Ching Wu Association πέθανε στις 17 Μαρτίου 1964) και Ng Wai Nung (μαθητής των Chan Tzi Ching και Lau Fat Man ξεκίνησε να διδάσκεται το σύστημα στο Hong Kong το 1924 και πέθανε σε ηλικία 97 ετών το 1991) και ο οποίος με τη σειρά του πέρασε το σύστημα στον Shum Leung τον πνευματικός του υιό. (1944 έως και σήμερα).
 

   

 
Το σύστημα
Η χρήση της αρπαγής, η επίθεση σε σημεία πιέσεως, τα περιστροφικά λακτίσματα, τα κλειδώματα, τα σαρώματα ποδιών, η χρήση τεχνικών παλάμης και ο συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής δύναμης αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά στο ‘βόρειο νύχι του αετού’. Οι τεχνικές και η στρατηγική του συστήματος βασίζονται στις εξής αρχές: Jow Da Cum Na (αρπαγή- χτύπημα- κλείδωμα),Dim Yut Bye Hei (επίθεση σε σημεία πίεσης και σταμάτημα της αναπνοής) Cow Wai Sau Fung (κλεiδωμα), Diu Cow Fing Lau(έλεγχος, τράβηγμα – σπρώξιμο), Sim Jim Tong Na (περιστροφή – άλμα και πτώση στο έδαφος), Noi Sup Chung Dit (πτώση και τεχνικές με χρήση της μέσης), Fun Gun Chaw Quat (κόψιμο αρτηριών και θρυμματισμός των οστών).
 

Η ύλη του συστήματος περιλαμβάνει :
25 φόρμες γροθιάς, πάνω από 25 φόρμες με όπλα, πάνω από 25 φόρμες 2 η 3 ατόμων και την καρδιά του συστήματος τις 108 τεχνικές μάχης του στρατηγού Ngok Fei (108 fighting locking hands techniques).

 

'108 fighting locking hands techniques'

Οι 108 τεχνικές κλειδωμάτων είναι η πεμπτουσία, η πηγή διαμόρφωσης και η πιο πολύτιμη γνώση του όλου συστήματος ‘ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ’. Locking hands σημαίνει να ελέγξεις τον αντίπαλο κλειδώνοντας μια οι περισσότερες αρθρώσεις του, ώστε να μην μπορεί να κινηθεί δίχως να τραυματιστεί. Αυτά τα κλειδώματα είναι άκρως επικίνδυνα όχι μόνο σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης αλλά και κατά την εξάσκηση. Γι αυτό είναι επιτακτικά αναγκαίο να υπάρχει απόλυτη προσοχή και συγκέντρωση κατά την διάρκεια της εξάσκησης ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Πρώτα πρέπει να αποκτηθεί ο έλεγχος. Ο ασκούμενος πρέπει να ξέρει που ακριβώς ξεκινούν και τελειώνουν οι κινήσεις του καθώς και να ελέγχει τέλεια τη δύναμη του. Κάθε κλείδωμα χρησιμοποιεί διαφορετικό είδος δύναμης άλλοτε μαλακή, άλλοτε σκληρή και άλλοτε συνδυασμό δυνάμεων. Αν κάποιος είναι σφιγμένος δεν θα μπορέσει να εκθέσει το κλείδωμα γιατί οι κινήσεις του δεν θα είναι ομαλές. Το κλείδωμα σε προχωρημένο επίπεδο χρησιμοποιεί ζωντανή δύναμη, ενεργητική, ρέουσα, ζωτική, διαρκώς αυξανόμενη.

 

 

Pressure points (σημεία πιέσεως)

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι οι τεχνικές επί των σημείων πιέσεως όπου αποτελούν για το νύχι του αετού έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Άμεσα συνδεδεμένες με την αρχαία κινεζική ιατρική οι τέχνες αυτές έχουν πετύχει σήμερα την παγκόσμια αναγνώριση και θαυμασμό. Αν και χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς, τόσο οι ιατρικές εφαρμογές (βελονισμός κλπ) όσο και αυτές των πολεμικών τεχνών στηρίζονται στην ίδια βασική αντίληψη. Οι ασκούμενοι στο νύχι του αετού μελετούν χάρτες σε ειδικές μινιατούρες στους οποίους απεικονίζεται χαρτογραφημένο το ανθρώπινο σώμα. Το νευρικό σύστημα μοιάζει με ένα μεγάλο ποταμό με εκατοντάδες μικρούς παραπόταμους όπου ο κυρίως άξονας ρέει κατακόρυφα και οι υποτελείς κλάδοι (νευρικοί οδοί) οριζόντια. Κατά μήκος αυτών των οδών υπάρχουν 308 σημεία πιέσεως, καθένα από τα οποία συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ανατομικό σημείο. Το ενεργειακό μασάζ σε αυτά τα σημεία βελτιώνει την υγεία ‘ανοίγοντας’ ενεργειακά κανάλια επιτρέποντας στο ‘chi’ να κυκλοφορεί ελεύθερα. Χτυπήματα στα σημεία αυτά διακόπτουν την ενεργειακή ροή στα όργανα η συστήματα οργάνων που ελέγχουν. Πολύ ισχυρά χτυπήματα μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία. Από τα 308 σημεία τα 36 είναι θανατηφόρα. Χτύπημα με μεγάλη δύναμη στα προαναφερθέντα σημεία επιφέρει το θάνατο. Οι τεχνικές επί των σημείων πιέσεως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

.na mak (αρπαγή σημείων πιέσεως)

.dim mak (κάρφωμα δακτύλων σε σημεία πιέσεως)

.da mak (χτυπήματα σε σημεία πιέσεως).

Οι εκπαιδευόμενοι στο νύχι του αετού όταν ασκούνται σε αυτές τις τεχνικές πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο πολύ καλά την εφαρμογή τους, αλλά πότε και πώς να ολοκληρώνουν ακριβώς την τεχνική και πότε να τη σταματούν, ώστε να μην βλάψουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Όλες αυτές οι τεχνικές εκτελούνται από πολύ κοντινή απόσταση.

‘GIM SAU,YAHP SAU,SAU COW SAU’ - Κοίτα το χέρι – Άγγιξε το χέρι - Χέρι κλειδώνει χέρι.

Η αρχή αυτή σε καθοδηγεί πώς να απόκτησης έλεγχο μπαίνοντας στον αντίπαλο. Στην μάχη κοντινής απόστασης πολλά συστήματα χάνουν την δύναμη τους, εκεί που ο αετός είναι πιο δυνατός από ποτέ. Ο μαχητής του Eeagle Claw πρέπει να αναπτύξει οξεία αίσθηση αφής ώστε μόλις αισθανθεί το άγγιγμα του αντίπαλου να χρησιμοποιεί την αρπαγή για να τον ελέγξει..

‘sau chi sau mo chi jau’ - σημαίνει : όταν το χέρι αγγίξει χέρι δεν υπάρχει διαφυγή.

Στο νύχι του αετού υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη δύναμης: ying-yang - (yam, yeung), μαλακή σκληρή - (Υune, ngan), εκτίναξης- (Dan), θραύσεως (choy), και η δύναμη της μιας ίντσας (chuen). Ένας καλός μαχητής πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει και τις 7 μορφές σε διάφορους συνδυασμούς. Το αξίωμα yau jing jong cow Gong (μαλακή, σκληρή, εσωτερική ήσυχη εφαρμογή) σε καθοδηγεί να περιμένεις σιωπηλά και να αφήσεις τις ενέργειες του αντίπαλου να σου υπαγορεύσουν πιο είδος δύναμης θα χρησιμοποιήσεις. Είναι σημαντικό να βύθισης το chi να χαλάρωσης και να κρατήσεις διαρκή και αδιάκοπη τη ροή του chi κατά τη διάρκεια εφαρμογής της δύναμης.

 

ΤΑ ΟΠΛΑ

gΤο βόρειο νύχι του αετού περιλαμβάνει πολλές φόρμες με όπλα με έναν η περισσοτέρους αντιπάλους. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι:
Kwan - κοντάρι, Sam Jit Kwan - τριπλό ραβδί, Duin kwan - κοντό ραβδί, Sin - βεντάλια, Si Dek Kwan - μαγκούρα, Don Dao - κυρτό σπαθί, Seung Dao - διπλό κυρτό σπαθί, Cheung - λόγχη, Seung Tao Cheung - διπλή λόγχη, Don Gim - ίσιο σπαθί, Seung Gim - διπλό ίσιο σπαθί, Fu Tao Seung Ngau - διπλό άγκιστρο, Seung Pei - διπλά μαχαίρια, Kwan Dao - κοντάρι με λεπίδα, Tchut jit bin - αλυσίδα.

 

ΟΙ ΦΟΡΜΕΣ

 Η τέχνη του kung fu εκφράζεται παραδοσιακά μέσα από τις φόρμες. Το ‘βόρειο νύχι του αετού’ έχει πολλές φόρμες που εκτελούνται από ένα άτομο, με ή χωρίς όπλα, όπως επίσης φόρμες για δυο μέχρι και 5 παρτενέρ. Κάθε φόρμα εκτελείται σαν να υπάρχει πραγματικός αντίπαλος. Η εκτέλεση κάθε φόρμας αν και απαιτεί ενέργεια ωστόσο αυξάνει την ενέργεια. Κάθε φόρμα του eagle claw διδάσκει διαφορετικές τεχνικές και ταυτόχρονα αναπτύσσει την ευκινησία την αντοχή και τον συντονισμό βελτιώνοντας τις μαχητικές ικανότητες. Οι φόρμες περιέχουν τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μάχη, μόνο που συχνά εμφανίζονται ελαφρώς διαφορετικά. Στις φόρμες κάθε ενέργεια υπερβάλλει στο έπακρο για να διδάξει καθαρά τις φυσικές αρχές που διέπουν κάθε τεχνική.

‘Link kuen’

Μια φόρμα που απαιτεί το ύψιστο επίπεδο ικανότητας, μνήμης και αντοχής είναι η ‘Link Kuen’ η οποία χαρακτηρίζεται και ως

‘η μητέρα του συστήματος’. Αυτή η φόρμα θεμελιώθηκε από τον περίφημο μαχητή του eagle claw Chan Tzi Ching. Η φόρμα αποτελείται από 50 σειρές και εκτελείται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Κάθε σειρά έχει την δική της τεχνική, τη δική της δύναμη και τα δικά της μυστικά. Η δύναμη διαρκώς μετατρέπεται. Χρησιμοποιώντας το yin και το yang, το chi, το αίμα, τα αγγεία, τα οστά, και οι αρθρώσεις συνεργάζονται αρμονικά με τα 5 εσωτερικά όργανα: πνεύμονες, ήπαρ, καρδιά, νεφρά, έντερα. Η φόρμα διδάσκεται πριν γίνει κάποιος εκπαιδευτής στο Νύχι του αετού.

'Hong kuen’

Μια άλλη σημαντική φόρμα είναι η ‘Honk Kuen’, η οποία χαρακτηρίζεται και ως ‘ο πατέρας /βασιλιάς’ του eagle claw kung fu. Αυτή η φόρμα αποτελείται από 10 διαφορετικά μέρη μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλες οι βασικές τεχνικές που απαιτούνται για να μάθει κάποιος ‘βόρειο νύχι του αετού'. Περιλαμβάνει βασικές γροθιές, στάσεις, τεχνικές παλάμης, βασικά βόρεια λακτίσματα και σαρώματα, καθώς και βασικές τεχνικές αρπαγών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φόρμας είναι η μεταφορά της ενέργειας στους βραχίονες ενώ ταυτόχρονα το ‘chi βυθίζεται στο Dan Tien’. Η ‘Honk kuen’ διδάσκεται στα πρώτα σταδία εκμάθησης του συστήματος διότι περιλαμβάνονται σημαντικές βασικές τεχνικές.

‘Fook fu kuen’

Μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική φόρμα είναι η ‘Fook fu kuen’ η οποία είναι γνωστή και ως η ‘φόρμα ανάπτυξης του chi ’ στο Νύχι του Αετού. Διδάσκει στους ασκούμενους την εξισορρόπηση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής δύναμης. Χαρακτηριστικό της είναι η ‘αύξηση / βύθιση’ - ‘άνοιγμα /κλείσιμο’ του αναπτυσσομένου chi μέσα στο σώμα και οδηγεί σε μια εκρηκτική εξωτερίκευση εσωτερικής ισχύος. Η ‘Fook fu kuen’ συνδυάζει την χρήση εσωτερικής – εξωτερικής, μαλακής – σκληρής δύναμης ενώ οι κινήσεις τις είναι αργές και ξαφνικά πολύ γρήγορες, γρήγορες και ξαφνικά αργές. Μια πραγματική φόρμα ανάπτυξης εσωτερικής δύναμης. Επίσης εκπαιδεύει τους μαχητές του eagle claw πώς να διατηρήσουν ήρεμο πνεύμα και εσωτερική ηρεμία σε πραγματική κατάσταση μάχης. Ιδιαίτερα διάσημος στο Hong Kong για την ανάπτυξη της εσωτερικής του δύναμης και για την τέλεια εκτέλεση

αυτής της φόρμας ήταν ο Greatgrandmaster Ng Wai Nung δάσκαλος του Grandmaster Leung Shum. H Fook fu kuen είναι μια φόρμα η οποία διδάσκεται μόνο στους εκπαιδευτές.

‘Jui lok tong (EAGLE CLAW DRUNKEN FORM)’

Η φόρμα αυτή είναι γνωστή σε όλους τους ασκούμενους του eagle claw ως το ‘σετ του μεθυσμένου’ στο ‘βόρειο νύχι του αετού’. Οι τεχνικές μιμούνται τις κινήσεις του μεθυσμένου όπου τα χέρια σε μορφή αρπαγής το ένα φαίνεται σαν να κρατά ένα μπουκάλι κρασί και το άλλο ένα ποτήρι. Η φόρμα αποτελείται από δύσκολες ακροβατικές τεχνικές: Ψηλά άλματα, πτώσεις και περιστροφές στο έδαφος, παραπατήματα, πετάγματα στον αέρα κτλ. Πέρα από τις ακροβατικές τεχνικές σημαντικό χαρακτηριστικό της φόρμας είναι η ανάπτυξη δύναμης ‘της 1 ίντσας’.

 

GRANDMASTER LEUNG SHUM

4 O Grandmaster Leung Shum αποτελεί σε διεθνές επίπεδο ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο τον πολεμικών τεχνών για περισσότερο από 30 χρόνια. Κορυφαία περιοδικά ανά τον κόσμο του έχουν κάνει αφιερώματα και εξώφυλλα ενώ επίσης αφιερώματα του έχει κάνει η αμερικανική, η ιαπωνική, και ή γαλλική τηλεόραση. Χιλιάδες μαθητές, διάσημοι ηθοποιοί, πρωταθλητές, δάσκαλοι και μαχητές έχουν περάσει από τη παραδοσιακή διδασκαλία του Grandmaster Shum. Μέσα από βιβλία, βιντεοκασέτες, επιδείξεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, αναμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που κατά την διάρκεια της ζωής του κατάφερε να διαδώσει το ‘βόρειο Νύχι του Αετού’ σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η διδακτική και εκπαιδευτική του εμπειρία φτάνει τα 60 συνεχόμενα χρόνια. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που δίδαξε το νύχι του αετού στους δυτικούς και ένας από τους ελάχιστους δασκάλους στον κόσμο που κατέχει το σύστημα ολοκληρωμένα, συμπεριλαμβανομένων και των 108 τεχνικών μάχης του στρατηγού Ngok Fei. Σήμερα κοντά στο τέλος της διδακτικής του σταδιοδρομίας έχει ήδη φροντίσει για την μετάβαση του συστήματος μετά την αποχώρηση του. Τον Μάιο του 2000, σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ανακήρυξε επίσημα την 1η γενεαλογική γραμμή εκπαιδευτών του συστήματος στους οποίους δόθηκε η εξουσιοδότηση για την μεταφορά του Αετού στις επόμενες γενιές. Μεταξύ αυτών και ο Γρηγόρης Βασιλάκης στον οποίο δόθηκε και η εξουσιοδότηση για την διάδοση του συστήματος στην Ευρώπη.

ΤΟ ‘ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ’ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Το ‘βόρειο νύχι του αετού’ είναι ένα ολοκληρωμένο παραδοσιακό σύστημα, η διάσωση του οποίου προϋποθέτει άτομα αφοσιωμένα και πεπειραμένα. Ένα από αυτά είναι και ο Grandmaster Leung Shum. Παρά την ηλικία του ακόμη και σήμερα ο Grandmaster Shum κρατά την δύναμη του πανίσχυρου ΑΕΤΟΥ στην αρπαγή του. Ο Leung Shum ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο Νύχι του Αετού και το Wu Tai Chi σε ηλικία 8 ετών στο Hong Kong. Δάσκαλος του υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος Ng Wai Nung. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες του και ο master Ng έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διδασκαλία του πνευματικού του παιδιού. Από τις αρχές του 1950 τον θέτει υπεύθυνο της σχολής του eagle claw στο Hong Kong έως και το 1971 που αφήνει το Hong Kong και ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να διαδώσει εκεί την τέχνη. Μετά από πρόσκληση του Wai Hong grandmaster του fu jow pai παίρνει μέρος σε μια ιστορική για την εποχή επίδειξη, όπου αποτέλεσε την αφετηρία για το άνοιγμα της πρώτης σχολής ‘ying jow pai kung fu’ στην Αμερική. Ανοίγει την πρώτη σχολή στη Νέα Υόρκη και γρήγορα αποκτά τόσο μεγάλη διασημότητα που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες μαθητές από πολλά μέρη της γης έρχονται για να τον γνωρίσουν και να διδαχθούν τη τέχνη. Mερικοί από τους προσωπικούς του μαθητές αλλά και μαθητές των επόμενων γενεών ανοίγουν τις δικές τους σχολές σε διάφορες χώρες και ξεκινούν να διαδίδουν τη τέχνη. Ο Grandmaster Shum κέρδισε μεγάλο σεβασμό στην κοινωνία των πολεμικών τεχνών για τη υψηλή του τεχνική και τη βαθιά του γνώση, τόσο στο eagle claw, όσο και στο wu style tai chi chuan. Η διδασκαλία του ενσωματώνει την ουσία του παραδοσιακού kung fu βάση εκείνων των αρχών που το διέπουν: σκληρή δουλειά, ατελείωτη προπόνηση, πειθαρχία και πάνω από όλα υπομονή. Μια διδασκαλία η οποία περιλαμβάνει την υψηλή ευθύνη μεταφοράς των γνώσεων μιας σειράς δασκάλων οι οποίοι μέσα στους αιώνες άφησαν πίσω τους μυστικά και εγγυήθηκαν τη διάσωση τους στο πέρασμα του χρόνου.